Fingals minne

Bedömande klubb: Bodens fotoklubb

1. Dis över sjö (Eva Jonasson)

Fingals Minne - Dis över sjö

Bedömning:
Kreativitet: En pittoresk bild av en sjö med dimma på i solupp- eller nedgång, Färgerna påminner om klassiska målningar av pittoreska tiden i mitten av 1800talet.
Teknik: Det mörka partiet i nederkanten är lite för dominant.
Helhet: Det som är en stor nackdel med bilden är gångstigen i nedre delen av bilden som drar för mycket uppmärksamhet och passar inte i helhetsintrycket. Förslag: beskärning av nederkant.Mycket stämningsfull, lite trolsk, bild.

2. Landskap från luften (Gunilla Bjäde Olsson)

Fingals Minne - Landskap från luften

Bedömning:Teknik: Fina kompositoriska komponenter med ledande linjer, av älven, på ängar och flera trekanter till höger i bilden och mera ”kaos” till vänster. Bilden har ett färgstick i gult, men fotografen verkar ha använd det med flit och  stör inte eller kanske tillför lite känsla av ”old-school”-fotografi. Ögat följer floden genom bilden.
Helhet: Min favoritbild. Välkomponerad.

3. Solrosor (Lennart Olsson)

Fingals Minne - Solrosor

Bedömning:
Kreativitet: Fina färger som dock lider under vädret i samband med fotograferandet och man skulle kunna förbättra en del i post-produktion skulle jag tro.
Teknik: Man blir glad av att titta på bilden men samtidigt är det ingen ”stor” bild, ingen bild som man kommer att komma ihåg på sikt, för det krävs något mer. någon berättelse eller annat som fångar hjärnan mer.Stort djup. Det gråmulna vädret gör att kontrasterna inte blir för hårda.
Fin oskärpa mot mitten av bilden.

Helhet: Förbättring: Kanske mer himmel eller mera koncentration på en/två blommor. Utsnittet, som det är valt, verkar för mig vara lite ”mittemellan”Fina färger. Huvudmotivet fyller hela bilden.