Östsvenskan 2015

Bra resultat för Vetlanda Fotoklubb i ”Östsvenskan”.
Östsvenska Fotodistriktets årliga tävling ”Östsvenskan hade samlat ett ganska stort antal deltagare. Desto roligare var det att vi tog hem ett och annat pris. Tävlingen var uppdelad i tre deltävlingar och våra framgångar var:

Klass A Påsiktsbilder Kollektion.
Domarkommentarer Susanne Nilsson.

Plats tre. Brons med serien ”Échorché”.  Ann-Britt Farmare.

090914A.jpg

090914B.jpeg

090914C.jpeg

”Kroppen, den evigt avbildade, fascinerande och så mediafokuserad. Människan mäts, bedöms och görs om tills perfektionen når sin smärtgräns. Ett konstnärligt arbete som fotografen här ombildar till sitt eget. Fotografen väcker samhällsaktuella frågor: Vilka är vi ? Vilka vill vi vara ? Vart är vi på väg ?”

Plats åtta. ”Vårlyster”. Eva Jonasson

636314A

636314B

636314C

”Närheten till fotografen får bli mitt val här. En klassisk bildserie som fotograferats med varsam hand. Känsla för ljuset och djupet i bilderna gör bildserien sammanhållen. Skulle dock önska att fotografen experimenterade lite mer, lekte loss. Känslan och bildseendet finns där. Bilden i mitten är underbar, bakgrund och blommans färg blir ett.”

Klass B Projektionsbilder Kollektion.
Domarkommentarer Urban Åkerström.

Plats två. Silver. ”Pop-Konst”. Lennart Olsson.

911614A

911614B

911614C

”Enligt min uppfattning en bra sammansatt bildkollektion. Startbilden är en helbild som berättar om var det är, för det är väl i Louisiana i danska Humlebæk, och de följande två bilderna är den variation, halvbild och närbild, som en kollektion bör ha. Även om nu sista bilden inte är en riktig närbild utan faktiskt en soffa. Den ikoniska läppformade soffan baseras på Salvador Dalis berömda Mae West soffan från 1936.”

Plats tre. Brons. ”F1200”. Bertil Ericsson.

910314 A.jpeg.

910314 B.jpeg.

910314 C.jpeg.

”Ja vad ska man säga mer än att det är en trevlig kollektion med det rykande loket, observera att et lyser i de nedre strålkastarna, vilket ger det annars ganska kompakt svarta området lite liv, den glada lokföraren och den stinsarm som snart ska vinka av det gamla tågsättet.
Bilden på stinsspaden väcker ett bildminne hos mig från 1970-talet. Iggesunds Bruk var ett stort pappersföretag i Hälsingland som exporterade sina varor med hjälp av järnvägsvagnar. En kreativ PR-konsult kom på den briljanta idén att låta en stins bli symbol för et framgångsrika företaget. Jag fick uppdraget att fotografera stinsen då han stod på perrongen och vinkade med sin spade. Bilden publicerades på en helsida i Svenska Dagbladet med en text om stinsen Sten Anderssons mödosamma arbetsdagar beroende på ”Brukets” enorma säljframgångar.

En veka, tio dagar senare kom det en ny bild med samma stins, då med sin ”vinkarm” vilande i en mitella och en annan text som berättade att nu måste stationsinspektor Sten få en kollega för det är ingen hejd på Iggesunds Bruks exportframgångar.”

Plats nio. ”Uppsalahimmel med spegling”. Gunilla Bjäde Olsson.

911714A

911714B

911714C

”Färgen fångar verkligen in ögonen här. Verkar nästan som om himlen glöder. Fotografen har gjort ett fint jobb med att variera de svarta silhuetterna av de olika byggnaderna på det här sättet. Kul och kreativt att använda vattenspegeln för att få till den lilla extra knorren i kollektionen.”

Klass C Projektion, enstaka bild, tema kontraster.
Domarkommentarer Mats Andersson.

Plats 2. Silver. ”Puer et Canis”. Marianne Lindblom.

815114

”Utelämnandet av färg gjorde att bildens blickfång blev mycket tydlig. Hundens och pojkens blick/uttryck är nästan identiska. Man fastnar i bilden och vill titta om och om igen. BRA!. Sådan husse, sådan hund …..”

Plats 14. ”Människor”. Lennart Olsson.

821614

”En bild som direkt visar fotografens budskap. Kontraster. Men den blir lite för uppenbar/enkel för att nå högre placering. Den hade kunnat nå högre om t ex en värdetransportbil hade funnits speglad i rutan i stället för DHL-postbilen.”

Sammanfattning:
Av nio utdelade plaketter tog Vetlanda Fotoklubb ”hem” två silver och två brons, summa 4 plaketter plus diplom för en åttondeplats, en niondeplats och en fjortondeplats.

Fotnot: Écorché = hudlös avbildning av människokroppen (Wikipedia). Puer et Canis (Latin) = Pojke och hund.