Hur Du gör ett inlägg.

Inlägg är ju den text och bild(er) vi träffar på när vi öppnar hemsidan. (För närvarande en rapport från Fotografiska). Det är inte meningen att dessa inlägg ska skapas av administratörerna. Möjlighet och rättighet att skapa inlägg har alla medlemmar ! Vi är tacksamma om flera delar på uppgiften att skapa inlägg och skapa omväxling på hemsidan.

Gör såhär: Logga in. Klicka på administration. Du hamnar på en sida som heter Admpanel. Uppe till vänster står hur många sidor som finns i hemsidans inre mm. Dom är inte tillgängliga. Det är däremot Inlägg. (För närvarande finns cirka 170 inlägg -spelar ingen roll). Klicka på inlägg och sedan längst upp på sidan, där det står ”Skapa ny”, och nu är det bara att sätta igång.
1. Skriv in den rubrik Du vill ha.
2. Skriv Din text – lämna tom rad där Du planerar att lägga in Din(a) bild(er) och ställ Din markering där (”blinken alltså”).
Så kommer vi till det som möjligen är lite ”udda” teknik, nämligen att lägga in bilder.
För att lägga in bild(er) klickar man på rutan ”Lägg till media”. Du kommer till en sida där det finns alternativen ”Mediabibliotek” och ”Ladda upp filer”.  Mediabiblioteket, eller bildlagret som jag kallar det nedan visar alla bilder som laddats ner tidigare för att ingå i inlägg mm.

Skärmklipp2

Dina bilder som Du vill använda finns av naturliga skäl inte här eftersom dom ännu inte är uppladdade. Klicka därför på ”Ladda upp filer”. En vit sida med en fyrkant i mitten visar sig.
Skärmklipp
Klicka på ”Välj Filer”. Nu kommer Du till Dina egna bildfiler och kan öppna den bild eller dom bilder som Du vill publicera. Markera önskade bilder och ”Öppna”. Vänta tills bilden (bilderna) laddats upp i bildlagret.

Har Du öppnat en bild är den aktiv och Du kan välja storlek och sedan klicka på ”Infoga på sida”. Den hamnar där Du ställt Din markering. Blir det fel kan Du vänsterklicka tills bilden blir röd och sedan högerklicka och välja ”Ta bort”. Sedan kan man infoga den på nytt.

Obs ! Har man flera bilder man vill lägga in är det lämpligt att avmarkera dom bilder som skall läggas in senare. Har man flera bilder aktiva läggs dom alla in på ”första stället”, vilket man naturligtvis ibland vill.

Avmarkering sker genom att klicka bort ”bocken” i bilden övre högra hörn när dom ligger i bildlagret.

Skärmklipp4

Klicka bort både bocken och det minustecken som visas. Bilden aktiveras igen och är klar att infoga när man klickar på den på nytt.
Det låter kanske krångligt, men man kan öva hur många gånger som helst med att flytta bilder från bildlagret till sin text. Bildlagret stänger man med krysset uppe i högra hörnet. Det innebär att man kan hoppa fram och tillbaka mellan bildlagret och texten. Inget händer ju om man inte publicerar inlägget.

Men – när Du tycker det ser ut som Du tänkt, klickar  Du först på förhandsgranska, och sedan, om det ser OK ut – klicka på på ”Publicera”. Klart !

(Alltså, än en gång – det där med bilder kan låta krångligt, men följer man anvisningarna i programmet (och läser min instruktion) så ger det sig själv. Har Du en gång skapat ett inlägg, skapar Du nästa på 2 minuter !)