Månadsmöte 3/12

Protokoll, fört vid månadsmöte 2015-12-03.

 

I en väderlek som påminde om vårväder hade ett 20-tal personer infunnit sig till aftonens möte. Tja, en notering om vädret förtjänar att här bevaras till framtiden – Lufttemperatur 5 – 10 plusgrader, kombinerat med rejäla blåsväder. Stormarna har kommit på rad, dock ej precis över Vetlanda, men det har gällt att hålla i hatten. Detta i december månad !!
Nåväl, åter till klubbmötet.

Efter några diskussionspunkter, bl a, klubbjackor konstaterades att ungdomstävlingen inte direkt hade blivit någon succé. Till klubben hade två (2) bidrag inkommit. Vi konstaterade att vi på något sätt måste omvärdera våra externa initiativ. Det kan kanske låta komplicerat, men grunden är ju att vi måste på något sätt öka medlemsantalet. Det finns andra fotoklubbar som med stigande medelålder och bristande nyrekrytering helt enkelt fått lägga ner sin verksamhet. Detta får inte drabba oss !

Diskussionen denna kväll kom därför att avse hur vi kan bredda medlemsantalet. Det är ju uppenbart att fotointresset är stort och att det förmodligen aldrig har tagits så många bilder som idag. Tyvärr har väl kvantitet och kvalitet inte alltid följts åt. Frågan är då om vi kan intressera amatörfotografer att lära sig att ta bättre bilder, eller om man är nöjd med sina resultat. Det vore intressant att ”skapa” en kurs, öppen för alla åldrar med rubriken ”Så tar Du bättre bilder” eller liknande. Diskussionen lär fortsätta.

En annan fråga var hur vi bättre tar tillvara specialist-kunskaper hos klubbmedlemmarna. Björn ansåg att det fanns mycket kunskap som borde spridas bland medlemmarna.

Mikael meddelar att det är OK att sälja kalendrar inne på MAXI.

Istvan berättade om sin verksamhet att via deltagande i internationella tävlingar erhålla s k FIAP medlemskap. Trots att han startat relativt nyligen hade han i olika tävlingar fått s k accept (godkännande) för ett trettiotal bilder. För övriga intresserade hänvisas till Istvans erfarenheter och kunskaper.

Så var det dags för dagens (kvällens) föredragshållare. Kaj Barkö var för många år sedan föreståndare för Konsum i Ekenässjön, samtidigt som jag blev ”Ekenäsbo”. Jag minns honom väl. Efter detta har många bäckar runnit under bron, och Kaj visade sig nu vara en mycket, mycket skicklig expert på te (thé för den som önskar). Efter många resor till Sri Lanka och Thailand (emellanåt i sällskap med Bill) ,hade han en verklig detaljkunskap om olika tesorters och dess beredning till olika te-typer, (grönt, svart, vitt). En instruktiv film visade teet från skörd till färdig dryck. Kaj importerade också olika tesorter och demonstrerade (och sålde) dessa. I hans verksamhet ingick också te-provning och te-resor till produktionsländerna, där resenärerna fick en grundlig utbildning. Den intresserade kan besöka konditoriet i Ekenässjön och lanthandeln (supermarket) i Stensjön, där hans produkter finns tillgängliga. Man kan kanske undra vad detta hade att göra med en Fotoklubb ? Lugn – han visade sig vara en alldeles utmärkt fotograf, inte minst av för oss exotiska fåglar. Vi var med andra ord mycket nöjda med ett synnerligen intressant föredrag.

Så till sist, redovisning av tematävlingen. På pallplats Istvan (1:a), Mikael (2:a) och Jennie (3:a). Grattis. Hela prislistan finns på hemsidan liksom topp tre-bilderna. Omdömena kommer att läggas in inom kort.

 

Så var den kvällen slut

Lennart