Månadsmöte 7 december

Protokoll medlemsmöte nr 8/2017
Datum: 2017-12-07
Plats: Klubblokalen

11 medlemmar deltog på årets sista medlemsmöte. Kvällen till ära så hurrade vi för Bertil som fyllt 80 år!

Marianne började med att gå igenom följande klubbangelägenheter:

  • Årsmöte: Årsmötet blir den 25/1-2018 i klubblokalen tid kommer i kallelsen.
  • Kalendrar: Helena och Eva F sålde ca 40 st på några timmar under julskyltningen. Bra jobbat!
  • Östsvenskan: Vi behöver tillsätta en grupp som planerar inför detta.
  • Bildbedömning: Marianne har skickat in ändring av ordförande till RSF. I samband med detta syns det nu på RSF´s hemsida att klubben tar emot bilder för bedömning. Vi måste bedöma bilder åt andra för att kunna få våra egna bilder bedömda, ge och ta.
  • Klubbledarträffen: Marianne informerade lite om det som sas på denna träff i Huskvarna.
  • Stadgar: Ett förslag på nya stadgar måste göras, framför allt med tanke på att styrelsen måste kunna variera i antal personer. Under 2017 har styrelsen jobbat som en icke fulltalig stadgeenlig styrelse. Marianne förbereder det nya förslaget som tas upp på årsmötet.
  • Biblioteksfönstret: Fråga om vi kan ha en utställning där någon gång under 2018 i och med att klubben fyller 70 år.
  • Sörängens distansutbildning: Eleverna på utbildningen ställer ut sina bilder lördagen 9/12 i Nässjö konstgalleri. 26 olika teman visas.

 Vi diskuterade även om vi inte ska återuppta Månadens bild igen. Inte som någon tävling utan som en Månadens bildvisning där medlemmarna kan skicka in digitala bilder eller om vi har påsiktsbilder att visa. Sedan har vi en omröstning av bilderna där en vinnare koras. Detta för att få mer inspiration till att fotografera mer.

Vi pratade även om att vi själva går igenom bilderna som lämnats in till de fastställda tävlingarna, innan själva redovisningen. Detta för att vi idag inte tittar på de inlämnade bilderna mer än bara lite spontant i samband med redovisningen.

En viktig notering angående Östsvenskan är att: De som INTE vill delta med sina bilder i Östsvenskan, måste meddela Eva F så hon får plocka bort de bilder som inte ska lämnas iväg!

Efter en mycket trevlig och givande diskussion, så släppte vi loss Istvan som berättade om sitt internationella tävlande i FIAP och även visade sina bilder från bl.a. Kina.

Istvan började med att gå igenom grundbeteendet hos oss människor. Vi måste veta hur andra människor fungerar för att förstå varför vissa tycker si och andra så. Detta visade han med hjälp av en bild med olika färger (gul, grön, blå och röd). Våra behov inom fotograferandet varierar lite som inom Marslows behovspyramid. Ett kreativitetsbehov är dock viktigt för de flesta fotografer.

I FIAP finns det olika kategorier som man kan tävla i, tex svartvitt. Det finns inte bara ett första pris utan 9 st första priser, 9 st andra priser och även 9 tredje priser. Det finns olika utmärkelser inom FIAP och att delta kostar mellan 200 – 600 kr. Om någon är intresserad av att delta, så är Istvan behjälplig med att guida er in i FIAP´s värld.

Livet är en utmaning, inte en tävling!

Vi avslutade kvällen med att redovisa vinnarna i tematävlingen Glasklart:

1:a Plats Istvan
Glas under produktion    Istvan Csomortani  1454A
Välkomponerad! Spännande bild! Ångan och vattendropparna skapar     dramatik! Aktion och fenomenal komposition! Enhälligt förstahandsval av hela juryn!

2:a Plats
Spetsglas med innehåll   Åsa Svensson  1442B
Snygg diagonal och spännande linjespel! Väl fångat ögonblick! Förhöjning – lystnaden i den andra mannens ögon. Bra, berättar en historia.

3:e Plats
Vattenglas       Ann-Britt Farmare   1409A
Snygg diagonal. Bra belysning bakifrån. Förgrunden ger bra perspektiv. En harmonisk bild

Stort GRATTIS till alla!

Mötesordförande tillika sekreterare

/Marianne Lindblom/