Månadsmöte 7 september

Protokoll medlemsmöte nr 5/2017
Datum: 2017-07-09
Plats: Klubblokalen

Första månadsmötet efter sommaruppehållet, kul att vi är igång igen. 13 medlemmar deltog denna kväll.

Marianne började med att gå igenom följande klubbangelägenheter:

  • Workshop på Powerhouse: Vi har fått förfrågan om att ha en workshop för ungdomarna på Powerhouse, där det var tänkt att prata om bildkomposition etc med mobilfotografering. Medlemsmötet ansåg att vi inte har så mycket att tillföra i detta och att vi tackar därför nej till denna förfrågan.
  • Fönstret i begravningsbyrån: De som vill delta med bilder i fönstret kan lämna in 3 bilder/medlem till Daniel på församlingshemmet alternativt ta med sig till något medlemsmöte, så finns det lite bilder att byta med.
  • Bildbedömningar: Klubben har fått 2 bildbedömningar att genomföra i september månad, en digital från Enskede FK samt en med påsiktsbilder från Bollnäs FK. Bedömningen för Bollnäs bilder kommer att ske på Freja.
  • Rotary: Vi har blivit kontaktade av Rotary att eventuellt komma och prata lite om fotoklubben. Ansvarig för Rotary blir hänvisad till ordförande för att se om vi kan få till någon träff.
  • Östsvenskan: Det är snart dags för oss att anordna Östsvenska och vi har preliminär bokat Ädelfors Folkhögskola den 15/4-2018 till detta. Vi har även ett par personer som är bokade till jury, men vi har några namn till att fråga. Bilkategorierna är Fritt motiv, Kollektion och Tema: Glasklart.
  • Kalendern 2018: Kalendern är färdig för provtryck, ett strålande jobb som vår kalendergrupp har gjort!
  • Lion-dagen: Den 30 september på torget klockan 10-15. Om kalendern är tryckt och har kommit kanske klubben kan vara med på denna dag.

Efter lite fikat släppte vi loss vår föreläsare för kvällen, Ingemar Claesson. En välkänd person för många då han tidigare varit medlem i vår fotoklubb, men även för att han håller fotokurser i Vetlanda där några varit deltagare. Ingemar driver sitt företag LärFoto, sedan 5 år tillbaka men har fotograferat sedan 1976 då deras första barn väntades. Han fick inspritation av Bergman som fotograferat och publicerat ”Joakims första 100 dagar”. 1977 höll Ingemar sin första fotokurs och håller på med detta fortfarande. I sina kurser lär han andra att hantera sina tekniska grejer och han har även haft ett antal utställningar på flera ställen i landet. Sin nästa utställning är på Skördefesten Klintagården Öland.

När Ingemar hade sin utställning på Freja tidigare i år, var det ett gäng från fotoklubben som var där och tittade på hans mästerverk. Jag som aldrig fotograferat med macro och därmed inte testat på stackning, blev väldigt fascinerad av hans bilder. Vi kom därför fram till att det vore mycket intressant om han ville komma till oss och visa denna teknik på ett medlemsmöte och därför så är Ingemar hos oss ikväll.

Vad är stackning?
Stackning är en teknik som går ut på att ta 1 bild på den närmsta punkten på objektet för att sedan flytta skärpan längre och längre bort till dess att hela bilden/objektet är skarpt. Efter detta använder man sig av ett dataprogram som läser av bara det som är skarpt i bilden och lägger ihop alla skarpa delar i 1 bild. För att lyckas med detta måste man ha en identisk exponering utan några som helst rörelser som kan förstöra skärpan.

Vad behöver man för utrustning?
Man behöver självklart en kamera med ett bra objektiv, helst ett kort teleobjektiv (50, 60, 70, 80, 90 mm) gärna med macro. Ingemar använder sig av ett Sigma 70 mm macro som har ett överkomligt pris och bra skärpa. Det måste vara ett objektiv som är skarpt från kant och därför tappar zoom-objektivet mot de fasta objektiven. Man behöver ett stadigt underlag att stå på. Med stadigt menas att det är 100 % stilla, saker får inte flytta på sig. Trägolv går bra om/när familjen gått och lagt sig. För att klara av att allt är helt stilla, så måste man använda en fjärrutlösare till kameran samt ett stadigt stativ!

Exponering:
Allt sker i manuellt läge, välj bländare och laborera lite med exponeringstiden. Skärpedjupet bestämmer vi, inte kameran. Välj bländare där skärpedjupet är som skarpast, runt 5.6 brukar de flesta objektiv vara som skarpast. Använd inte blixt utan använd istället ledljuset i blixten som är ett konstant ljus och jobba med reflexskärm.

Bestäm närmsta punkt på objektet, sätt en tejp-bit på den fasta objektivdelen (en liten trekant) när fokuspunkten är längst fram och ytterligare en liten tejp-bit när fokuspunkten är längst bort, så spetsarna på trekanterna går ihop när alla fokuspunkter är fotograferade. Sedan tar man en bild i taget och flyttar fokus ett steg i taget, brukar bli en markering i objektivets gummiring i taget. Även fokus på objektivet körs manuellt för att slippa rörelser och fel-fokusering.
WB ställs manuellt antingen framifrån eller bakifrån. Vid stackning kan man lika gärna fotografera i Jpeg istället för RAW. Om man kör i RAW tar stackningsprogrammet längre tid. När bilden sedan är klar och ska sparas, sparar man om det i tiff för att kunna redigera i PS utan att förstöra bilden, kompressionsmässigt.

Bakgrunder till bilderna kan man måla själv, med vattenfärg på tub, för att få bakgrunder som passar färgmässigt med bilden.

Program som kan användas är bl.a. Helicon Focus, finns som demosnurra men vid utskrift står det en vattenstämpel Helicon Focus över hela bilden. Programmet kostar ca 1300 kr för en evighetsanvändning och ca 700 kr för ett år.

Utskrifter av bilder och presentation:
Utskrift bör göras på matt papper för att det inte ska bli några speglingar i bilden. Ett matt papper behöver även mer kontrast i bilden för att pappret ska få visa sitt rätta element.Vid presentation av bilder är det viktigt att visa sina bilder på ett bra sätt, alltid med passepartout och inramat. Canvas är ett annat sätt att presentera sina bilder på.

En kort summering av kvällens föreläsning som var mycket intressant och jag tror nog att alla vi som var närvarande blev inspirerade av Ingemar och hans bilder.

Mötesordförande tillika sekreterare

/Marianne Lindblom/