Fingals Minne

Bollnäs 20131030

Resultatlista ”Fingals Minne”

Hej! Jag uppfattade att er tävling till ”Fingals Minne” är en naturfototävling, och det har legat till grund för min bedömning. Av tävlingsbidragen att döma är det ett rimligt antagande.

Vad är då naturfoto för mig? Dokumentation av naturen skulle kunna vara en definition. Och inte bara rena ”avbildningar”, gärna också där fotografen lägger in moment som rörelseoskärpa för att framhäva och förmedla en känsla. Och vad är då natur? Kanske allt som inte är skapat eller påverkat av människan? Men naturfoto kan också beskriva just konflikten eller samverkan mellan natur och människa. Från detta resonemang håller alla bidrag sig inom temat…

Tävlingen är bedömd av undertecknande som enväldig jury. Jag är ordförande i Bollnäs Fotoklubb och ska tillägga att jag är norrman. Så om det finns någon konstig formulering eller konstigt ord så är det förklaringen. Så blir det när man anlitar en internationell jury… 😉 Tack för ert förtroende!

 

1. Fingal 14-16.2. En bild som seglade upp som vinnare i denna tävling. Den vinner då jag tycker fotografen på ett föredömligt sätt lyckas förmedlas känslan av sen höst och den vinter som väntar. Bilden är kall i tonen, och i skarp kontrast har vi de röda bladen som lyser upp och trotsar kylan. Det blir ett naturligt blickfång som är mycket väl placerad i det gyllene snittet. Gratulerer!

2. Fingals Minne 14-52.2. Underbar naturbild och färgbild. Innan jag upptäckte människorna som njuter av forsen hade jag svårt att bedöma forsens dimentioner, så de utgör en viktig referens för att läsa in bilden. Slutartiden är perfekt för att återge forsens kraft – det är en bild som hörs!

3. Fingals minne 2013 1440. En bild man dras in i. Jag tycker det är en mycket bra komposition och som tydligt visar att fotografen har haft en klar idé om vad han/hon vill förmedla. Här har vi en naturbild som inte är ”naturlig” – dessa träden har haft människors hjälp  -men jag tycker den visar hur vi människor använder naturen som dekoration. Jag önskar nästan att det hade funnits en person på vägen, tror att bilden hade vunnit på det?

4. Fingal 14-16 1. En bild som kommer med därför att den är vacker. Näckrosorna ligger i en fin diagonal och har en fin inramning av övriga växter

5. Fingals minne 14-52. 1. En klassisk bild som visar på naturens underverk. Ljuset i spindelnätet och den mörka bakgrunden visar också på en skicklig fotograf som både ser motiv och kan hantera tekniken för att förmedla detta!

6. Fingals minne 14 39 01. Macro – fotografens verktyg för att förmedla detaljerna som vi normalt sätt inte uppfattar när vi är ute i naturen. Och då kan fantasin löpa i väg…Underbar bakgrund och jag får känslan av att detta är en svampfamilj som vi fåt titta in till. Lägg märke till de två ”tonåringarna” som kramas i den vänstra bakgrunden.

7. Fingals minne 1401 B. Vilket underbart ljus! Bilden berättar också om naturens kretslopp, hur svamparna tar hand om de träd som fallit, om löven som fallit av och som så småningom förmultnar och blir förutsättningen för nya träd. Detta är mina tolkningar, fotografen tyckte kanske bara att motivet var tilltalande…

8. Fingals minne 14 29:02. Detta är en naturbild och en fantastisk dokumentation fångat på ett mycket skickligt sätt. Gärsgården (tror det heter så…) håller den vilda naturen ute från där människan slitet med att plocka bort sten och göra jorden användbar för bete för husdjur. I mina ögon skulle bilden växa om det fanns några kossor på betet..

9. Fingals minne 2013 143500. Klassisk bild detta också med speglingarna av björkstammarna i tjärnen.  Växtligheten i förgrunden är med på att ge bilden djup. Medvetet eller inte medvetet tycker jag att bilden är tilltalande med det jag upplever som en viss suddighet, den känns nästan målad. Bilden är rogivande att titta på!

10. Fingals Minne 14 008 A. ”Placera aldrig motivet mitt i bilden” låter en gammal regel. Vad skönt att du bryter mot detta och presenterar bilden som du vill! En bild att bli glad av, den luktar sommar och man längtar redan efter en ny vår.

 

Med vänlig hälsning

Tommy Stokka, Bollnäs Fotoklubb