Gökottan

 

Hej Fotovänner.

 

Eftersom Gökottan är en digitalinlämning passade jag på att få några fler att bedömma bilderna. Vi har diskuterat ibland vad andra hade tänkt om bilderna – nu får vi veta.

 

Innan jag skickade bilderna bestämde jag att Värnamo’s bedömning skulle vara den som var den poängbestämmande bedömningen, jag valde inte efteråt (även om det var frestande för egen del)

 

De andra som har bedömt är Aneby Fotoklubb och en fotointresserad kille som heter Jakob Hördegård.

 

 

10.   143 902

(Värnamo FK) Krånglig bild, motivet syns ej vad han gör. Dålig komposition ej berättande.

 

(Aneby FK) Vi tycker att tanken är kul. Bilden har absolut skärpan på rätt ställe. Det som stör oss är färgerna med den blå tröjan på fotografen bär.

 

(Jakob Hördegård) Rolig idé att fotografera någon som fotar. Problemet här är att det inte framkommer så tydligt. Först ser man en man som har lagt sig under bänken, eller kanske trillat av den

 

 

9.     14-16-2

(VFK) Kunde gjorts bättre med att gå närmre koncentrera vid ljuset.

 

(AFK) En bild med bra exponering och med skärpan finns där det är möjligt. Härligt med det snäva utsnittet.

 

(JH) Ganska intressant bild, men svårt att avgöra vad det är. Är det vågor som slår mot en klippa? Är det ett vattenfall? Hade fotot varit ljusare runt om motivet hade det varit lättare att förstå vad man tittar på. Annars väldigt fint med ljuset på ett ställe av vattnet.

 

8.     140101

(VFK) För mycket turistbild, till klubbalbumet kanske. Tag den lite från sidan, annars verkar ju allt glatt.

 

(AFK) En bild med bra skärpa. Positivt med bra utteckning i alla personers ansikten trots att vi anar att ljusförhållandena inte var de

 

bästa. Tack Photoshop! Det som drar ner betyget är bildinnehållet samt det störande elstängslet.

 

(JH) Bilden speglar en bra kompisbild. En ögonblicksbild som blir väldigt trevligt med skratt. Känns dock ganska simpel i utförandet, vem som helst skulle kunna ta bilden med fulla autoinställningar.

 

7.    1451-1

(VFK) Ett försök till äldre bild, en person med hade lyft bildens innehåll. Vinjetteringen vettig men varför inte hel.

 

(AFK) En bild med bra skärpa, men vi tycker att den tjänat på att vara i färg. Vi tycker att högre kontrast är ett måste och att den dessutom är något överexponerad gör att den tappar placeringar. En fråga som vi undrade över varför bara tre hörn är softade.

 

(JH) En fin bild. Snyggt att inte göra den helt svartvit, utan med lite brunt när det är ett motiv av trä. Mycket fina detaljer

 

6.    1451-2

(VFK) Tyvärr lite ”Grå” kunde beskäras i vänster kant. Lite rörig var i ligger berättelsen, solen i ryggen ger inget rolig ljus.

 

(AFK) En bild med bra bett i skärpan. Däremot gillar vi inte kompositionen som är för rakt på samt att den vänstra delen av bilden är väldigt rörig vilket i och för sig inte är fotografens fel. Höj kameran något nästa gång så att hela grindstolpen kommer med i bilden.

 

(JH) Fin bild. Jag hade velat att fotografen har gjort ett smart jobb med redigeringen att få den att se äldre ut. Men det kunde gjorts ännu mer genom att göra fotografiet mer kornit.

 

5.    144402

(VFK) Kul bild på söt flicka men hon skulle varit ”större” i bild. Sedan fläcken ”bojen” under horisont till vänster stör eftersom det är så öppna rena ytor syns de väldigt väl. Den drar uppmärksamhet.

 

(AFK) Det stod ganska tidigt klart att detta var vår vinnare. Härlig skärpa på flickans ansikte, hår och arm. Skärpedjupet är perfekt och att välja att göra bilden i svartvitt anser vi är till bildens fördel.

Även vinjetteringen höjer bilden till den nivå som den verkligen förtjänar. Vi kan bara utbrista i ett stort                    GRATTIS !!!

 

(JH) Rolig idé att placera motivet i form av flickan långt ner i

 

hörnet, vilket    känns lite oväntat. På denna bild är horisonten också riktigt rak.

 

4.    140102

(VFK) Roligt med bilder där det händer nått. vi skulle nog justerat färgerna något röd varm.

 

(AFK) Bra att fotografen har placerat killarna i varsitt fönster. Vi tycker dock att bilden  känns tvådelad på ett negativt sätt i detta fall.

 

(JH) Här försökt sig på något svårt. Yrkes fotografering Bilden visar mer något man har sett än att det känns som man är där igen. Det känns instängt och mörkt. Killen till höger hjälper inte till att göra bilden bättre.

 

3.    144401

(VFK) Väl komponerad. Bra ”Mörkrumsarbete” känns som den vore tagen med rödfilter för att få den dramatiska himlen. Kul med trädkronan som ligger i linje med molnen.

 

(AFK) En skön svartvit bild som är lugn och harmonisk att vila ögonen på. Molnen som tillsammans med trädet bildar en diagonal är det som gör bilden till den givna silverbilden. BRA!

 

(JH) Mycket snygg. Lagt ner mycket energi i inställningar och på redigering, vilket man ser på en otroligt rak horisont och otroliga kontraster i molnen. Känns väldigt proffsig.

 

2.    143901

(VFK) Småländsk idyll, fint inramad. Lite mer skärpa på huset/staketet hade ej skadat. Fina linjer i bilden och bra ljus. Förmedlar en skön känsla av sommar.

 

(AFK) En härlig sommarbild med många gröna nyanser. Skön blandning av sol och skugga. Bra med vägen och staketet som leder blicken in i bilden. Tyvärr  så saknas någon intressepunkt som utan tvekan hade gjort att bilden hade tagit några steg uppåt i resultatlistan.

 

(JH) En fin naturbild. Kunde ha blivit bättre om ljusförhållandena hade varit bättre. Med fokus bara i mitten och blurrigt i förgrunden och bakgrunden hade gett bilden mer liv.

 

1.    14 16 1

(VFK) Vinnarbilderna är sällan svår att se på en gång likaledes

 

denna gång. Härliga färger och en bra inramning med ett fint och känsligt motljus drog blicken till oss. Allt igenom en välkomponerad bild.

Grattis från oss alla till hela dig.

 

(AFK) Bra skärpa och skärpedjupet är precis lagom. Fint ljus på flickans ansikte och att fotografen sedan hade tur med hennes klädval gör ju inte bilden sämre. Bra med muren till höger som gör att bilden får balans.

 

(JH) En söt bild. Man förundras över barnet och att hon är inne i sin egna värld. Jag gillar mycket att man inte gjorde bilden svartvit, utan förstärkte färgerna. Så skarpa färger passar jättebra tillsammans med ett barn.