Månadens Bild 3

Hej!

Månadens bild känner jag även från Bollnäs fotoklubb och jag vet också att det är svårt att bedöma bilderna när motiven är så olika. Och jag såg direkt att det skulle bli svårt att plocka ut 10 av de bilderna som jag fått till mig. Min strategi blev därför att jag gick på min magkänsla – vilka av bilderna talade till mig genom att väcka känslor eller nyfikenhet. Jag fick då fram 12 bilder, 2 av dessa plockades bort och de tio rangordnades utifrån tekniska kvalitetet och fotografens skicklighet att förmedlas ett budskap.

1. Månades bild 14-16.1. En solklar vinnare! Pojkens kläder tillsammans med den mörke bakgrunden gör att ansiktet och framförallt pojkens ögon är något som blicken min dras till. Vilket härligt utryckt! Man blir glad i hjärtat av denna bild – barnen är meningen med livet!

2. Månadens bild 1440 sept 2013. Första intrycket är bilden är tagen hos Maya indianernas tempel långt inne i djungelen, men sen upptäcker jag de röda stugorna som finns i bakgrunden. Underbart ljus och en underbar stämning. Här skulle jag villa sitta med en kopp te, en filt och en bok! Bilden tilltalar mig!

3. Månadens bild 14-17.2 Här blev jag nyfiken och då fastnade jag för bilden. Vad är detta? Ett fönster, fjäder och vad är ”håret” uppe i fönstrets överkant? Ibland tycker jag de bästa bilderna är de som kräver att betraktaren funderar… Bilden har en underbar färgskala och utsnittet ger en naturligt inramning av motivet. En bra handverk!

4. Månadens bild 14 29 01. Vilken underbar bild! Vad i hela friden är detta? Mitt ute i skogen står en röd vägg? Någon kanske skulle säga att detta är effektsökeri – grönt och rött är komplementärfärger som verkligen får motivet att sticka ut? Du fångade min nyfikenhet och använder bildytan på ett föredömligt sätt, och därför är du med bland de 10 bästa bilderna enligt min bedömning!

5. Månadens bild 1401 B. Antigen tycker man om denna typ av bilder eller så gör man det inte. Jag gör det definitivt. Den är vacker men också skrämmande – skulle passa som omslag på en deckare ”Dolt under ytan”. Också ett bra exempel på att en bild som inte är ”övertydlig” ibland fastnar i och med att den väcker nyfikenhet.

6. Månadens bild 3.e omgång 14-39-01. Denna bild kom med då jag vid första anblicken inte såg krokodilen. Som oftast fastnade blicken på personens ansikte och det blev en liten överraskning när jag upptäckte djuret – som är bra kamouflerad i samma färg som kvinnans tröja. Då undrar man förstås varför hon har en krokodil – är hon en djurtämjare eller är detta hennes middag?

7. Månadens bild 1401A. En inbjudande bild som lockar med värma och ljus – jag vill in och känna på dofterna, komma i julstämning och värma mina kalla fingrar! Stämningsfull!

8. Månadens bild 14 008 B. Fiskarna ligger upplagda på fat som till formen och färgerna får mig att tänka på de olympiska spelen.. Snyggt sorterat efter storlek och art. Blir nästan obehaglig när man tittar länge – flera av fiskarna tittar tillbaka och frågar vad jag glor på!

9. Månadens bild 14-52 2. Lek med varma höstfärger. Lite hårt ljus? Hoppas inte fotografen blev förkyld?

10. Månadens bild oktober 13. 143500. En miljö som väcker min nyfikenhet – vad är detta? Vi är vid kusten, men det är knappast fiskestugor? Och korset?  Härliga linjer i bilden med byggnaderna som en diagonal och vägen som en annan. Tror bilden skulle vinna på att göras om till en panorama.

Jag tackar för ert förtroende och hälsar från kompisarna i Bollnäs Fotoklubb!

Tommy Stokka, Ordförande