SvartVitt

Tävling svartvitt

Inlämning 7 april. Bedömande klubb Eksjö Fotoklubb som förutom den muntliga föredragningen av Reidun Weigner och Vagn Liest även lämnade en skriftlig sammanfattning.

1. (14-16.2). En hakaEn viril bildreklam för Viagra. MYCKET TUFF beskärning. Antingen gillar man bilden eller avskyr den. Nu består fotoklubben och domarpanelen av 9 tjejer så de tilltalades av manligheten i bilden. Bra skärpa. Bra porträtt. Riktigt svart och vit. Bra bakgrund.

2. (14-02.B). Öde ö. En ö på en spegelblank sjö med symmetrisk spegling i vattnet. Bakgrunden är i bilden diffus som om det ligger dimma i horisonten. Bilden tecknas med många fina gråtoner. Upplevelsen blir att bilden framträder grafiskt. Ön skapar en hård kontrast till vattnet. Behagfull bild nästan terapeutisk att se på – Mindfullness.

3. (14-43.01). Bil. Bilden väcker uppmärksamhet direkt med sin tuffa beskärning, de bra gråtoner som tecknar de mjuka kurvor i denna Amerikanska bil. Bakgrunden är suddig så den inte stör men raden av bakomvarande bilar ger ett sammanhang av veteranbilar som träffas.

4. (14-44.02). Fönster och fläck på husmur. Fönstret är i det gyllene snittet. Det är med sin komposition och det ensamma fönstret en bild som väcker nyfikenhet och får oss att undra vad som finns bakom glas och gardiner. En något sorgsen och övergiven stämning blir det av helhetsinttrycket. En grå vardag.

5. (14-34.02). Barnansikte. Tuff beskärning. Barnet har fantastiska ögon. Skärpan ligger på rätt ställe och med oskärpa där oskärpa ska finnas. Man blir glad av att se denna bild.

6. (14-40).Tulpaner. Utslagna blommor. Man upplever att de är på upphällningen. Vi undrar om det är en bordsdekoration eller på ett kistlock. Fina grå toner med riktigt svart och vit som är vit. Skapar vemod och obehag.

7. (14-17.2). Grind med fågel. En grafisk bild med praktiskt taget bara svart eller vitt. De spetsiga grinddetaljerna skapar en obehagskänsla och den ensamma grafiska fågeln på grinden ökar obehaget 78%. Kuslig stämningsfull bild. Energin ökar ytterligare i bilden på grund av att grinden bildar en kurvig diagonal från vä mot höger (ökande) då vi läser bilden från vänster mot höger.

8. (14-40). Kattporträtt. Katten i mitten av bilden och bidrar därmed till att skapa ett lugn i bilden. Bra med svarta och vita partier i bilden och katten tecknas med fina gråtoner. Bra skärpa. Bra beskärning. Katten utstrålar ”Stör mig inte.”

9. (14-17.1). Fotavtryck/Fotpåtryck. Beroende på om betraktaren ser skuggorna eller de ljusa partierna kan det se ut som om fotspåret är en fördjupning i sanden eller en upphöjd skulptur i sanden. Lite väl mycket grått i bilden som saknar riktigt vita partier. Bilden är dock häftig med denna optiska illusion.

10. (14-01.B). En blommande gren mot en grå bakgrund, med ett bra ljus i blommorna. Fin bakgrund utan störande moment som bildar en trevlig kontrast till blommorna. Fin bild men tråkig efter tre dagar på väggen.