Tema ”Porträtt”

Tematävling del 1, ”Porträtt”.

Inlämning 7 april. Bedömande klubb Eksjö Fotoklubb, se även ”svartvitt”.

1. (14-16.1). Spegelbild. Hela idén är originell, spännande och tekniskt perfekt utfört. Ser ut som ett självporträtt men är det troligen inte. Mycket fin belysning i ansiktet som tecknar ansiktets former och konturer. Spegelglaset inramar ansiktet. Bakgrunden är perfekt jämn och helt svart. Bra komposition.

2. (14-43.01). Tjej håller i mammans kjol. Bilden verkar spontan – ej uppställd. Beskriver en tjej som är lättare blyg, nyfiken. Bilden framställd som svart/vit bild vilket bidrar till stämningen med mjuka gråtoner som tecknar en bild som kunde tagits för 60 år sedan, vilket klädvalet också kan bidra till. Bakgrunden är suddig men man ser ändå i vilken typ av lokal den är tagen. Fin ljusreflex i ögonen. Stämningsfull och behaglig bild.

3. (14-29.01). Gubben med flytväst. Skavsår på hornhinnan är betraktarens risk när han ser på bilden för det är bra skärpa i ansiktet – ljuset är indirekt som reflekterad från vattnet. Därmed undviks slagskuggor då huvudljuset kommer starkt bakifrån. Färgen på flytvästen dominerar och kunde ha tagit mindre plats i bilden. Beskärningen är bra med en bra bakgrund som bara precis ger ett sammanhang utan att därför ta bort fokus från personen.

4. (okänd). Pojke i hatt. OBS, OBS, PASSEPARTOUT passar ej till bilden LATMASK vilket påverkar helhetsintrycket och reducerar placeringen. Här finns ingen ursäkt – skär en ny ram. Bilden har en bra skärpa, han ser ”purken” ut. Bakgrunden kunde med fördel varit oskarp. Bra belysning i bilden. Fin teckning i ansiktet där ljuset tecknar konturerna. Pojkens ansiktsuttryck gör bilden. En ögonblicksbild som är fångad bra.

5. (14-43.00). Teenager. Lite olycklig kroppshållning (ser tjock ut). Klänningen dominerar. Tjejen ser kaxig ut. Piercad – nedlåtande. Bra komposition. Bilden är tagen svagt nedifrån och uppåt, allt för att förstärka tjejens nedlåtande atiityd.

6. (14-39.01). Flicka i mössa. Bakgrunden är jättebra, harmonisk och trevligt oskarp. Det verkar som naturligt ljus – bilden ser spontan och naturlig ut – ej uppställd. Det är som om bilden beskriver tjejens peronlighet. Ansiket får ett lätt färgstänk från omgivningen men det stör inte. Saknar ljusreflex i ena ögat och därmed betraktarens blick av munnen och ej av ögonen. Bra beskärning.

7. (14-16.2). Tjej som tittar mot vänster. Bilden ger betraktaren en känsla av att den inte är helt naturlig – som om det är använt ett filter vid redigeringen. Ögonen är skarpa men det saknas detaljer i resten av ansiktet (redigering?). Bilden verkar uppställd som ett stilleben. Trots allt en relativt sett bra bild med fint ljus i ansiktet. Bakgrunden är BRA.

8. (14-29.02). Tjej med kramdjur. Bra ljus i ansiktet, MEN de vita prickarna på dockan stör betraktarens koncentration. Kunde ha varit en vinnarbild utan djuret. Fin detalj med tungan som spelar lätt i munnen på barnet. Bra ljusspel/reflex i ögonens pupiller. Mjuk och fin bild.

9. (14-45.02). Ljuset är bra i ögonen. Bakgrunden är störande med vita fläckar. Bilden har annars en trevlig romantisk ådra. Själva porträttet är lite platt och saknar teckning, (ljuset som skapar ansiktets former).

10. (Okänd – betecknad A14 00-8). Detta är en bild där det lyser om musikern och visar hur han är fullt koncentrerad och går upp i sin musik. Bakgrunden är lagom slörad men man ser ändå i vilket sammannhang bilden är tagen och bidrar således till bildberättelsen. Husraden längst upp i bilden stör helheten. Händerna har en härlig detaljrikedom med bra teckning. Bra ljus