Fingals Minne

Bedömning för Vetlanda Fotoklubb utförd av Åtvidabergs Fotoklubb

Vi som har gjort bedömningen är: Sören Carlsson, Heléne Lundin och Marianne Piper. Vi tre har ganska varierande bakgrunder vilket gör att det finns en bredd i våra motivval som t ex allmän natur, människor, stilleben, makro, fåglar och flygplan.

När vi bedömer kommer vi ganska snabbt fram till ett urval där vi sedan avgör placeringarna. Väl där blir diskussionerna ofta långa. Minnesanteckningar från dessa diskussioner är grunden till det vi skriver.

Fingals minne

10 1435-02  Solen går ner över Langas

Mycket tilltalande komposition med vackert lysande gräs i förgrunden. Dessvärre      är bilden förstörd i bildbehandlingen (överskärpning). Därav placeringen.

9 14-58

Vacker siluett mot fint skiktad bakgrund som ger stämning. Kanske skulle bilden vinna på att rätas upp en aning.

8  1449  Vass

Mjukt vackert Rembrantinspirerat ljus ger stämning.

7 1463 1  Trädsiluett

Bra komposition med samverkan till en bra helhet. Fina färger och speglingar.

6  1401 A  Fjällvy

De orangefärgade blommorna lyser och gör bilden. Landskapets former och bergen  ger ett sammanhang till en harmonisk bild.

5  14.17.1  Lövsprickning Guldlönn

Välkomponerad med fint tillvaratagna former. Klonad friläggning stör en del och vi   hade lite delade meningar om färgskalan.

4  14-39-02  Larv

Mycket bra makrobild med skärpan på rätt ställe. Mjuk fin bokeh.

3  1401 B  Vattenfall

Vacker bild med fint ljusspel som förstärks av det matta pappret. Bra val! Lagom lång slutartid har gett struktur i vattnet. Tomma högdagrar stör lite, men motivet är             svårt och kvalitéerna över. Grattis!

2  A.1408 Fotograf

Fotograf på fotoutflykt är ofta svårt att få naturlig i landskap. Men här ger det vilda     havet och kontrasten mot den lugna lagunen en stor del av innehållet så bilden                       lyfter. Mjuka fina färger kompletterar. Grattis!!

1  20A (Skall vara 14-63)  Flickslända

Vår favorit direkt. Vacker komposition med sländan bra placerad i ”läsriktningen”.               Mättade färger som ändå upplevs  som naturliga.                                 Grattis!!!

Vi har också undrat lite var en del bilder är tagna. Är det månne vid Röttle som vattenfallet finns?

Fjällvyn placering 6 gav också upphov till funderingar. Det är såvitt vi förstår inte blommor som växer i Sverige, så var finns de?