Månadens Bild, Etapp 3.

Månadens bild

10 1435-02 Hav av astrar

Underbart härlig färgexplosion. Underbart att våga göra det så renodlat och konsekvent med ett tydligt skärpeplan. Men …bildbehandling …. överskärpning – en av oss ändå mer förlåtande.

9 1458 1 Spelman

Perfekt svartvitt med oklanderlig tonfördelning och mycket god skärpa. Ändå får vi ett statiskt intryck som att spelmannen inte spelar utan poserar helt stillasittande.

8 1452 2 Örhänge

Mjukt vackert och sparsmakat med den frånvända blicken och liten skärpepunkt.

Modigt och väl genomfört.

7 14-16.2 Toalettsitsrally

Bild där allt stämmer. Tagen i rätt tiondels sekund. Mimiken och åskådarnas tydliga intresse tillsammans med föredömlig komposition ger en bra situationsbild.

6 1408 A Bord och stolar

Typisk fotoklubbsbild (komplimang!). Estetik och färger samverkar till en lyckad och stilren helhet.

5 1453 1 Modell i park

Bild som gav diskussioner. Bedömer man bilden för det den är i sitt syfte och hur den är utförd eller tar eget tyckande om genren över? Skickligt utförd friläggning och pålagd oskärpa gör att modellen står ut från omgivningen. Ljussättningen bidrar även den till den artificiella känslan vilket väl är meningen. Snyggt jobbat, men det hade varit intressant att se vad naturligt ljus, reflexskärm och full glugg med tele hade gett för bild.

4 1452 1 Kattunge

Bedömer man bild eller hur man känner inuti inför en så söt varelse? Bilden är med bra teknik och bra komponerad där stammarna ger snygg inramning.

3 14-39-02 Får

Konsten att förmedla känsla är väl vad vi strävar efter. Här funkar det! Kanske inte allra bästa teknik, men kontakten finns! Någon synpunkt på beskärningen, men den kanske bidrar med koncentration.

Grattis!

2 14-16.1 Änglar

Den påträngande bakgrunden gör att bilden står ut. Dessutom är den grafiskt stark med upprepningen i figurerna. Tankeväckande och med lagom storlek på figurerna.

Grattis!!

1 1401 B Hustak

En bild att bli glad åt med sina starka mättade färger och oordnade men ändå geometriska former. Den grå väggen bidrar med kontrast till färgerna. Spännande komposition och bra teknik.

Grattis!!!

Det är alltid svårt, men stimulerande och utvecklande att bedöma bilder. Lite lättare med bilder i ett tema, som natur, där man inte har att jämföra bilder med så olika motivval.

En reflektion och undran är om ni har olika regler/anvisningar för naturbilder jämfört med månadens bild med fritt tema. Naturbilder och dokumentära bilder ska ju vara ”äkta”, medan det eljest går att ta ut svängarna; så är väl den vanligaste tanken.

De vänligaste fotohälsningar från Åtvidabergs Fotoklubb
Bildbedömningsgruppen Marianne, Heléne och Sören