Månadens Bild, Etapp 4.

Lidköping den 20 november 2014.

Fotovännerna i Vetlanda fotoklubb.

Hej Eva.

Vi tackar för förtroendet att få bedöma deltävling 4 av ”Månadens bild” i Vetlanda fotoklubb. Det känns som lilla julafton varje gång vi öppnar ett ”paket” innehållande tävlingsbilder. Vi var åtta stycken medlemmar vilka deltog i bildbedömningen. Eftersom det inte fanns något motto så återstod det att i vår bedömning utgå från följande kriterier; kreativitet, komposition samt teknisk kvalitet. I möjligaste mån har vi bemödat oss att huvudsakligen (bilderna 1-10) framföra positiva omdömen. Vi är övertygade om att det positiva har en förmåga att lyfta varje enskild fotograf. Mellan raderna kan ju var och en sedan göra sina egna tolkningar till vad som exempelvis utelämnades.

Vi har rangordnat, enligt ert önskemål, de tio första från 1 till 10. Därefter har vi låtit de övriga bilderna, 11-22, samtliga få ordningsnumret 11 (elva) och utan inbördes rangordning.

Nu önskar vi varje medlem i Vetlanda fotoklubb en riktigt trevlig fortsättning på vars och ens bildskapande.

Lev väl. God Jul och Gott Nytt År.

Bästa hälsningar.

Lidköpings FK

Nämnda bildbedömare genom

Peter Silow

076-114 13 50.

Nedan följer bedömningen av de 10 första i Vetlanda fotoklubbs deltävling 4 av ”Månadens bild”.

1) 1453 – B .

En bild med fint linjespel som ger en god djupkänsla. Bra färger där fotografen  också valt rätt exponeringstid. Grattis till förstaplatsen.

2) 1409 – A.

En enkel och stilistisk bild. Skräddarna skapar djupkänslan och gör därmed bilden. Smakfulla och mjuka fina färgnyanser. Grattis till andraplatsen.

3) 1409 – B.

En mycket bra ljussättning som gör att bilden ”sticker” ut. Fin skärpa och mycket fina färger. Grattis till tredjeplatsen.

4) 1417 – 1.

Känt motiv som har ett bra perspektiv. Mustiga färger. Fint djup och en perfekt skärpa.

5) 1401 – A.

”Strå-lande” bild. Bra motljusbild som ger en rofylld upplevelse. Rätt skärpedjup för denna bild. Fina strån i sina siluetter.

6) 1463 – 02.

Fint ljus och fina färger. Konstnärlig. Utstrålar vemod.

7) 1401 – B.

Ett vackert vattenfall . Naturens storhet i förhållande till den lilla människan men där vi i första hand fokuserar vår blick på mannen och hans blick mot regnbågens slut. Bilden hade ”höjt” sig betydligt om bilden beskurits och gjorts i ett liggande format koncentrerad på mannen, vattenskummet och regnbågen.

8) 1435 – 1.

Bra komposition. Tekniskt bra bild med en fin skärpa.

9) 1439 – 02.

Vägen leder in i bilden. Diset förstärker djupet. Pappersvalet ger en extra känsla åt bilden.

10) 1458 – A.

En bild med bra och fina färger. Alldagligt motiv som väcker ett antal frågor.

Kvinnans placering i bilden samt fotografens ”val” av ”fel” dörr?

Avslutningsvis kommer här våra kommentarer till ”elvorna” och då utan inbördes rangordning.

11) 1453 – A.

Bra porträttbild med en spännande ljussättning.

11) 1458 – B.

Ett vackert och klassiskt motiv där skärpan tyvärr ligger ”fel”.

11) 1417 – 2.

En vacker mås med ”rätt” skärpa men där måsen känns som om den står på passepartoutens nederkant. Tyvärr drar den gula fastigheten till sig blicken.

11) 1416 – 2.

Ett annorlunda motiv med bra skärpa. Pojken gör bilden. En annan  beskärning/komposition hade förhöjt bilden.

11) 1416 – 1.

Ett mjukt fint porträtt där en ögonkontakt mellan modell och fotograf hade givit bättre rättvisa åt bilden.

11) 1451 – 1.

Ruinens centrering i bilden liksom det ”hårda” dagsljuset ger bilden en placering bland de 11 (elva).

11) 1408 – B.

Ett riktigt bra och spännande motiv som hade vunnit på att fotografen hade använt ett stativ. Oskärpan är påtaglig.

11) 1451 – 0.

En något för ”kapad” orm som inte säger oss så mycket.

11) 1439 – 01.

Här känns inte fotografens val av ljus- och färgsättning så bra för den här bilden.

11) 1435 – 2.

Fin skärpa i bilden. Pilfinkens placering i bilden liksom fågelns ”avhuggna” stjärt känns inte rätt. Den rakt uppåtriktade grenen ”suger” till sig blicken. En annan beskärning och en bild i ett liggande format hade kanske höjt bilden.

11) 1408 – A.

Nätet, del av vattenanläggningen samt trädtopparna och himlen stör bilden.

11) 1463 – 01.

En vacker stuga i en lummig miljö. Staketet och rallarroserna dominerar dock för mycket.