Svart-Vitt

VETLANDA FOTOKLUBB                               Sida 1 (2)

SVARTVITT PÅSIKTSBILDER FRITT MOTIVVAL

Hej fotovänner i Vetlanda !

Tack för förtroendet att få bedöma era bilder.

Vi som bedömt är Kalle Palmaer, Ragnhild Sjöholm samt Lars-Olof Smedenfors den sistnämne  som skribent.

Först lite om helhetsintrycket av bilderna.Vi tyckte att en handfull av de främsta av placeringarna var bra de allra främsta mycket bra., övriga   ganska mediokra..

Det totala antalet bilder var arton (18) till antalet och vi har kommenterat tio (10) st allt enligt era instruktioner,övriga åtta (8) bilder ät alltså på plats elva utan inbördes ordning.

10

1452-2

Avtryck isand Inte allt för upphetsande, de två avtrycken i mitten har skärpa i övrigt i oskärpa, vet ej om fotografen gjort så medvetet eller omedvetet, kunde vara bättre stuns i bilden.

9

1435-1

”Levanders” Interiörbild som är skarp och i övrigt tekniskt ganska bra bortsett fönstret som är lite utfrätt, Kunde bli bättre med någon händelse typ någon människa som givit bilden mer liv.

8

1416-2

Porträtt av kvinna Vacker kvinna i ”vågat”positivt utsnitt. Bra skärpa och fin ögonkontakt med lugn bakgrund. Skulle önska ett halvt bländarsteg mörkare.

7

144201 Porträtt i gammal miljö Ung människa. i gammal miljö.Vad fungeras över ? En bild där gammalt miljö möter modern människa.Bilden är inte helt skarp, den fick sin placering på känslan i bilden.

6

144202

Dans Denna bilden förmedlar något, de unga flickorna ger betraktaren liv och rörelse i dansens virvlar.Bra ögonkontakt med fotografen.

5

146301 Barnporträtt En omedelbar känsla är att bilden är tagen någon gång på 1950-talet. En del kanske tycker den kan förpassas till familjealbumet men nej vi tycker bilden försvarar sin plats.En härlig och glad unge med spontantitet och glimten i ögat. Bra neutral bakgrund.

4

1452-1

Ankfågel En bild vars förtjänster bygger mer på känska än teknisk kavlité.Skärpan ligger på rätt plats näbben och ögat och till viss del på ”manen” En kul bild.

3

1435-2

SoldatKarolin En fin och välgjord karatärsbild som påminner om svunna tider.Rätt man för bilden, han klär sin roll på ett bra sätt hans lite bistra min höjer bilden.Tekniskt mycket bra med skärpa och frilagd bakgrund. Lite ovanligt motiv. Grattis till Bronset

2

1417.1

Kyrktorn En fin och välgjord bild som bygger på silhuett som vi tycker ”andas dramatik”. De kala träden i mitten samt molnen förstärker denna känslan.                           Grattis till Silver !

1

1417-2

Luftballong Fin och välgjord bild med enkelt budskap som bygger på luftballongen. Ett minus är ballongens mittplacering. Klarade sig med minsta tänkbara marginal mot placering 2. GRATTIS !

SAMMANFATTNING

Ja nu har vi gjort vårt jobb nu är det upp till er att fortsätta.

Som bekant finns det inget vetenskapligt facit om hur en bild ska vara beskaffad utan

bygger till stor del på juryns tycke och smak vilket gör att det blir subjektivt.Självklart

finns det ju kriterier som ska uppfyllas som skärpa, kompostition , ljus etc i

övrigt är man utlämnad till juryns tyckande.

En del blir glada andra mindre glada för resultatet men klubbarna är ju väl medventna

om de villkor vi jobbar under.

Hoppas att ni får en trevlig redovisning med mycket diskussioner.

Med bästa fotohälsningar

VÄRNAMO FOTOKLUBB