Fingals Minne

Bedömande klubb Bodens Fotoklubb.

Bild nr 1463-02. Dis över sjö

Rang 1

Kreativitet En pittoresk bild av en sjö med dimma på i solupp- eller nedgång, Färgerna påminner om klassiska målningar av pittoreska tiden i mitten av 1800talet.
Teknik Det mörka partiet i nederkanten är lite för dominant.
Helhet Det som är en stor nackdel med bilden är gångstigen i nedre delen av bilden som drar för mycket uppmärksamhet och passar inte i helhetsintrycket. Förslag: beskärning av nederkant.Mycket stämningsfull, lite trolsk, bild.

Bild nr 14.17.2 Landskap från luften

Rang 2

Kreativitet
Teknik Fina kompositoriska komponenter med ledande linjer, av älven, på ängar och flera trekanter till höger i bilden och mera ”kaos” till vänster. Bilden har ett färgstick i gult, men fotografen verkar ha använd det med flit och  stör inte eller kanske tillför lite känsla av ”old-school”-fotografi.Ögat följer floden genom bilden.
Helhet Min favoritbild. Välkomponerad.

Bild nr 14.16.1 Solrosor

Rang 3

Kreativitet Fina färger som dock lider under vädret i samband med fotograferandet och man skulle kunna förbättra en del i post-produktion skulle jag tro.
Teknik Man blir glad av att titta på bilden men samtidigt är det ingen ”stor” bild, ingen bild som man kommer att komma ihåg på sikt, för det krävs något mer. någon berättelse eller annat som fångar hjärnan mer.Stort djup. Det gråmulna vädret gör att kontrasterna inte blir för hårda.

Fin oskärpa mot mitten av bilden.

Helhet Förbättring: Kanske mer himmel eller mera koncentration på en/två blommor. Utsnittet, som det är valt, verkar för mig vara lite ”mittemellan”Fina färger. Huvudmotivet fyller hela bilden.

Bild nr 1458.1 Oskarp blå blomma

Rang 4

Kreativitet
Teknik Mycket kort skärpedjup och tyvärr inte fokus någonstans i bilden men kraftiga bokeh som är i hela bilden bidrar till att ”omvandla” bilden i första hand till en ren fine art bild, påminnande av en målning och där behövs inte skärpan i den utsträckning som kanske en mer blomster-intresserade åskådare hade velat ha. En klubbmedlem påpekade att lilla delen av blomma man ser till vänster på underkant avleder blicken men jag tycker att den ger mer balans i bilden som annars hade varit väldigt höger-”lutande”.Bilden hade vunnit på en beskärning av den del som helt saknar detaljer. Den ytan är för dominant.
Helhet Oskärpan gör bilden intressant.

Bild nr 14.17.1 Trädgårdsmöbel

Rang 5

Kreativitet En bild som visar en ”vanlig” vy i svenska trädgårdar förutom att trädgårdsmästaren måste har en bra hand med plantorna.  Bilden lämnar en del plats för funderingar och bilden växer med tiden då man kan upptäcka en del detaljer under tiden. Detaljrikedom kan dock vara till nackdel om man upplever bilden som plottrig 
Teknik Det verkar vara en regnig dag, annars är färgskalan inte särskild smickrande för bilden och situationen. Man borde överväga ”fotoshoppa” lite.Fina nyanser i färgerna.
Helhet Fotografens position verkar vara stående med kameran lutat lätt neråt, det medför att himlen nästan försvinner helt, i mina ögon för denna bild en nackdel då 1-2 cm mer himmel hade lättat upp bilden och sceneriet verkar inte så ”kompakt”.Mina förbättringsförslag: lägre position av kameran och lite mera vidvinkel att ge mera plats runt tomaterna och stolarna.

Det vildvuxna passar bra mot det lite murkna träet.

Bild nr 1452 Stenröse

Rang 6

Kreativitet En fröjd för fjällvandrare, en hög med stenar som visar vägen. 
Teknik Enda bilden i vertikal frame, kanske en aning tät beskuren. Tyvärr är högen lite ur fokus.En bild som för mig väcker tankar tillbaka till fjällvandringar och med det utrymme till tankar som t.ex. var är bilden tagen. Vad gjorde fotografen, lång eller kort tur, mm

Bakgrunden visar i vilken miljö det finns på ett bra sätt.

Helhet För andra i klubben som inte hade fjällerfarenhet var det i första hand en hög med stenar så att bilden borde kanske visa en del av vägen eller landskapet om den ska står för sig själv för att förklara vad det är. Bra som del i en serie.

Bild nr 1458 Solnedgång

Rang 7

Kreativitet
Teknik En vacker bild med en vacker färgskala och bra exponering med tanke att det inte är en HDRbild och att fotografen höll sig från att försöka fånga både detaljer på landet och i himlen som ju oftast leder till att himlen blir utfrätt. Bilden kräver en kraftig belysning under vilken bilden betraktas för då kommer detaljerna fram.
Helhet Nackdel med bilden är lite att den är lite ”icke-sägande”, dvs. man kan inte läsa in mycket och förutom en bra bildupplevelse finns inga flera dimensioner. En klubbmedlem funderade om vågorna som kom i land skulle kunna vara efter en båt som just hade passerat.  Om man hade fångat en sådan hade det blivit bättre tror jag.Gräset i högra delen av förgrunden ger djupet i bilden men jag skulle vilja ge det mer utrymme så att man ser den vid första ögonkast och inte tredje.

Förslag: ändra kamerans position lite till höger och lite ner.

Vackra färger men ointressant.

Bild nr 14 63-01 Ödla

Rang 8

Kreativitet Ögonblicksbild och med tanke på solen tillräckligt varmt att den springer iväg snabbt om fotografen rör sig för hastigt. 
Teknik Fin komposition med linjerna av träbiten och inramning av ödlan med grässtrån.Positivt med förgrund, mellangrund och bakgrund. Grässtråna är en viktig del i kompositionen.

Om bilden inte beskärs, är grässtråna störande.

Helhet Jag är osäkert om skuggan som faller på ödlan i nederkant är fotografen eller om den hade kunnat påverkats.Utan skugga hade bilden varit bland topp fem i mina ögon

Förslag: beskär till vertikal bild och ha bara kvar lite mindre än halva bilden till vänster

 

Bild nr 14.54:2 Tjäder.

Rang 9

Kreativitet Mycket bra och rolig ögonblicksbild som fångar en mycket ovanlig händelse för fotografen. 
Teknik Teknisk har den dock några negativa aspekter. Positionen av fågeln i bilden är för min smak för central och för tät, beskuren eller pga linsen är oklart.  Utöver det är högdagrarna i för gröna kanalen utfrätta och drar för mycket uppmärksamhet. 
Helhet Medveten om svårigheten att fånga sådana bilder skulle jag vilja önska mig att bilden hade varit tagen i vertical framing med ett kortare skärpedjup, då hade även utfrätta delar inte varit lika iögonfallande. Beskärning höger och vänster hade gett bilden en högre placering.

Bild nr B.1408 Ekorre

Rang 10

Kreativitet
Teknik En bild som jag inte allts faller för då den har en del otillräckligheter.Det som är bra med bilden är positionering av djuret enligt tredjedels-regel och att det finns med blomman och gula bladen sina färger som kontrast mot det gröna och blomman ger en fin ”backdrop” till gnagarens huvud.

Bildens nackdelar är en fel vit balans och är för blå, fokus ligger fel och inte på gnagaren. För plottrig och ostrukturerad för mina ögon.

 

Helhet Bilden är en bra bild för dokumentation men inget att hänga på väggenTekniskt undermålig. Exempelvis blåsticket kunde ha justerats med efterbehandling. Att man vid denna typ av motiv inte har särskilt lång betänketid, förlåter en hel del brister.