Månadens Bild, etapp 2

                                                                                                                                   1 (2).

 

                                                                                                                               SFK

Bildbedömning #2, 2015

 Skillingaryds Fotoklubb tackar för förtroendet att få bedöma era påsiktsbilder i deltävling 2. Vi gjorde det som sista punkt på vårt klubbmöte med 17 deltagare. Då klockan blev mycket gick några men 8-10 personer var med under hela bedömningen. Vi fick en bra och konstruktiv bilddiskussion på över en timme. Det är alltid trevligt och lärorikt att bedöma bilder. Vi hoppas att ni i Vetlanda Fotoklubb kan vara vår jury till hösten.

 

Bland bilderna plockade vi först ut de 10 som ni önskade ha placerade från 1 – 10 med en motivering. Vi börjar bakifrån med bild 10. De övriga placeras som nr 11 utan motivering.

Här kommer resultatet från Skillingaryds Fotoklubb:

Placering

10, nr 1409-A

Behaglig och rolig bild med ett fint ljus och bra skärpa. Bilden var ett tag utanför topp 10 men kom tillbaka mot slutet.

Bild 9, nr 1409-B

Blåsippor är ett populärt motiv så här års efter en kall och mörk vinter. Våren är här! förmedlar bilden. Här finns också två s.k. rödsippor. Bra skärpa på de tre närmaste sipporna och oskärpa i bakgrunden som dock skulle kunde varit än oskarpare. Men fotografen kunde jobbat mycket mer med motivet och därmed kommit högre i resultatlistan. Den är lite rörig och ögat fastnar inte på något entydligt.

Bild 8, nr 1463-2

Löjtnantshjärtana har en fin färgskala, en fin båge och bra bakgrund. Skärpa finns men vi hade önskat det på hela blomman vid denna typ av bild. Den bruna trekanten uppe i högra hörnet stör. Men vad säger bilden mer? (Bilden är slarvigt beskuren upptill).

Bild 7, nr 1416-1

Fågelskådaren diskuterades mycket. En bra ögonblicksbild och en fin känsla. Efter en morgons fågelskådande sitter en kall dansk pilsner fint. För det måste vara i Danmark. Mycket bra skärpa. Synd att hundens bakdel och svans skjuter utanför bildkanten. Det finns en humor och budskap i bilden med skyltarna uppe till vänster. Hunden har nog upptäckt att han inte få gå in i butiken. 🙂 ”Dogs not Allowed” är passande bildtitel även om ”A cold Beer after Bird-watching” också hade fungerat om vi nu inte kan hålla oss till småländska.

2 (2).

Plats 6, nr 1417-1

Denna bild på väderkvarnar finns i tusental, både bättre och sämre. Kråkan på väderkvarnens ena vinge gör dock hela bilden även om fågeln är liten i bilden. Ögonen dras dit efter någon sekund. Men bilden väcker inga större känslor hos juryn.

Plats 5, nr 1453-1

Annorlunda bild avseende den röda färgen. Bra skärpa på tjejen i svart. Denna bild delade juryn då den röda färgen ansågs av några förstärka bilden andra förstod det inte. Ändå steg bilden och hamnade till slut på en hedrande 5:e plats. ”A walk in another World” kan förklara en del vad fotografen försökt förmedla.

Plats 4, nr 1443-1

Killen med pipan är ett mycket naturligt porträtt. Bilden hade dock vunnit på att pojken inte varit centrerad i bilden. Kunde beskurits en del i vänstra delen. Bra ögonkontakt och bra skärpa på det viktiga i bilden. Sepiatonen förstärker bildens budskap.

Plats 3, nr 1451-1

Ett annorlunda stilleben som slog an på många på grund av känslan. Ett historiskt stilleben som är vackert och kreativt utförd och som förstärktes med sin sepiatoning. De gamla vykorten, pipan och de för fotografen uppställda personerna blev en trevlig kombination. Men vi tycker att pipan skulle vara stoppad. Den passande vinjetteringen bidrar till att den blir en gammal och åldrad bild. Bra utfört passepartoute-arbete.

Plats 2, nr 1452-1

Pojken med ryggen mot kameran kom till slut på en andraplats efter att ha vandrat ända från 6-8 plats. Den delade dock juryn i två delar där några inte förstod bildens budskap. Djärvt utsnitt och lite mystisk bild. Bilden ger frågor? Känner sig killen utstött eller bara lite ledsen. Är det han som skrivit texten på träväggen? Bra utfört passepartoute-arbete.

Plats 1, nr 1451-2.

Vinnarbilden placerades ganska snart som nr 1. En mycket bra porträttbild! Det som fällde avgörande var helheten med blicken från tjejen som tittar in i kameran och den unge killens blick som drömskt tittar på något vi inte vet. Det enda som är riktigt skarp är den unge killens ögon, men det räcker! Är det ett syskonpar? Mjukt porträttljus och en enkel och naturlig bild. Fin känsla och bra beskuren. Den har även en svag nyans av sepia som gör bilden än bättre. Bra utfört passepartoute-arbete även här med riktig syrafri tejp.

 

Stort GRATTIS från en enig jury!!!

 

 

 

 

Vi tackar för oss och önskar Er en kreativ fotosommar!

 

 

Skillingaryds Fotoklubb  /EF