Månadens Bild, etapp 3

Hej på er i Vetlanda Fotoklubb!

Tack för förtroendet att få bedöma era bilder. Av olika anledningar har vi svårt att sammankalla vår tävlingsjury just nu så det fick bli en enmansjury denna gång. Jag hoppas att det känns okej för er.
Som vanligt är det ömsom vin och ömsom vatten med en oväntad höjdpunkt på slutet!

Einar de Wit, tävlingsledare Falköpings Fotoklubb

Plats 13.  14-17.1
Blommor är ofta mycket vackra men att bara ta ett kort rakt på är ingen större fotografisk bedrift. Här tycker jag att färgerna är för matta och bakgrunden trist. Men daggdropparna är ett plus i kanten.

Plats 12.  14-53.1
Vackert kvällsljus men jag hade önskat att fotografen tagit några steg längre fram. Den risiga förgrunden är för dominant och tillför inget i bilden. Även det lilla döda trädet i förgrunden och el-ledningarna stör och tar fokus från det i övrigt vackra motivet. Fina färger.

Plats 11.  1451a-1
Ett vackert motiv med fint ljus. Men varför är bilden så matt? Den ser ut som en datorutskrift som hängt framme i ljuset för länge. Synd, om den varit av bättre kvalitet hade den hamnat betydligt högre upp i prislistan.

Plac 10.  1451-1
Intressant och dynamisk konsertbild men jag gillar inte alls det kraftiga grönsticket. I övrigt bra bild.

Plac 9.  1451-2
Bättre konsertbild än den förra. Fina färger och bra fångat minspel hos de båda musikanterna. Ett dilemma när man fotograferar sångare är att mikrofonen ofta döljer munnen. Om man lyckas få till bilden när munnen inte döljs blir den ofta mycket bättre. Och varför är Tommys byxor så skitiga?

Plac 8.  14-17.2
En svårbedömd bild. Jag är själv en flitig fotograf av vårt odlingslandskap. Vajande sädesfält i kombination med vacker blåklint blir ofta en effektfull kombination. Men här blir det inte så mycket av något. Just rågvete är ett spannmålsslag som ofta blir lite spretigt och osymmetriskt. Gör sig inte så bra på bild. Och blåklinten framträder inte så mycket som jag skulle önska. Istället blir det mycket ganska händelsefattig himmel i bilden. Däremot är det mycket bra skärpa och naturliga färger i bilden.

Plac 7.  1409-b
En skarp och fin bild på en vacker kvinna i lantlig miljö. Mycket fina färger. Men bilden ger lite mer intryck av ”familjealbum” än ”porträtt”. Jag skulle vilja beskära rejält så jag kom lite närmare modellen.

Plac 6.  14-16.2
Fin situationsbild från kanske ett studentfirande?  Nära och intimt mellan mor och dotter, gissar jag.
Lite ovanlig bakgrund för en porträttbild men jag gillar det. Lagom ”soft” uttryck förstärker känslan.

Plac 5.  14-16.1
Mycket fint ljus och perfekt skärpa. Fin gråskala och bra teckning i modellens hår. Min enda invändning är att jag skulle önska snäppet mer luft över modellen, nu är det lite för tajt beskuret.

Plac 4.  1409-A
Stämningsfullt och vackert. Fina färger och imponerande brusfritt. Men jag hade önskat att fotografen sänkt kameran en aning så lite mer av den mörka förgrunden kommit med. Det hade givit bilden en bättre balans.

Plac 3.  1453-2
Spännande och annorlunda porträtt. Golv och bakgrund är ovanliga och gör bilden intressant. Modellerna passar bra ihop och framför allt kvinnan är mycket vackert stylad. Min enda invändning är att för mycket av lågdagrarna sotat igen. Jag är säker på att många fler detaljer kan plockas fram med lite arbete i datorn.

Plac 2.  1463.2
Oerhört dramatisk bild! Man får intrycket av ett bombplan som går in över en krigszon. Fint ljus, fina färger och planet perfekt placerat i bilden. Mycket bra!

Plac 1.  1463.1
Det var ingen tvekan om vilken bild som skulle vinna! En fantastisk läcker bild med många plan. I förgrunden några skuggor som man tittar igenom. Sedan blommorna, med perfekt skärpa och harmoniska färger. Till sist den diffusa bakgrunden med både ljus och mörker. Detta är en bild man kan titta länge på och jag tycker den är underbar. En av de bästa bilder jag bedömt på länge.
Ett stort grattis till fotografen!